Stamboom Roxy

Rassen kunnen in omvang enorm verschillen. Er zijn er waarvan maar een paar honderd honden voorkomen, maar ook zijn er rassen met wereldwijd honderdduizenden exemplaren. Bekendste voorbeeld van dat laatste is de Duitse Herdershond, die overal ter wereld en door de jaren heen in hoge mate geliefd is. Er zijn echter heel wat meer rassen die qua uiterlijk redelijk bekend, maar absoluut niet populair zijn, en die per land slechts een kleine schare liefhebbers tellen. Tenslotte zijn er talloze rassen die maar in een land in een behoorlijk aantal voorkomen, en verder slechts mondjesmaat over een aantal andere landen zijn verspreid.

SAMSUNG DIGITAL CAMERAPopulariteit van een ras is maar in een enkel geval blijvend. Meestal gaat het om een tijdelijk fenomeen. In rashondenkringen wordt voor een plotselinge grote populariteit gevreesd. In zo’n situatie ligt namelijk het gevaar op de loer dat onoordeelkundig wordt gefokt en dat onbezonnen wordt aangeschaft. Dat pakt meestal schadelijk uit voor de kwaliteit van het ras en voor het aanzien ervan.

Tegenwoordig worden nog maar weinig honden uitsluitend voor het nut gehouden. Bijna alle honden zijn er voor ons genoegen, vertier en gezelschap. Van de inspanningen van onze voorouders, die de rassen vanwege werkcapaciteiten creëerden, kunnen echter ook wij de vruchten plukken. De rijkdom aan rassen biedt ons de kans precies dat type hond te kiezen dat past bij onze wensen. Waarbij wij dan wel weer de plicht hebben de hond datgene te bieden wat past bij zijn behoeften!

Sinds het begin van de georganiseerde kynologie, eind 1900, worden rassen systematisch beschreven in standaards en door nationale kennel clubs van een erkenning voorzien. Uiteindelijk volgt dan erkenning door de FCI. De FCI is de overkoepeling waarbij bijna alle kennelclubs ter wereld bij zijn aangesloten.

Momenteel erkent de FCI meer dan driehonderd rassen. Zo nu en dan komt daar nog wel eentje bij. Dat zijn dan bijna nooit helemaal ‘nieuwe’ rassen, maar meestal altijd juist heel oude, die echter pas recent in de belangstelling van kynologen zijn geraakt.

stamboom1